IstoricFondat la sfârșitul anilor 1990 de către ec. Mariana Mercescu, grupul de societăți Mercescu s-a născut din dorința de a oferi servicii financiare integrate (contabilitate, consultanță și audit) destinate unei piețe în formare al cărei potențial pentru atragerea de investitori se anunța considerabil.

Cabinetul de expertiză ec. Mercescu a fost înființat în anul 2000 fiind membru al Corpului Experților Contabili din România. La rândul său, Cabinetul de consultanță ec. Mercescu a fost înființat în anul 2004, iar în anul 2008, ca urmare a apariției în România a unei noi specializări în domeniul financiar-contabil, respectiv a unui nou organsim profesional de supraveghere și reglementare a activității de consultanță fiscală, societatea devine membră a Camerei Consultanților Fiscali din România. Activitatea companiilor se extinde semnificativ începând cu anul 2010 prin înscrierea acesteia în Camera Auditorilor Financiari din România datorită certificării profesionale dobândite de către fondatorul societății.

De-a lungul timpului, companiile grupului Mercescu s-au angajat cu succes în acodarea de consultanță fiscală și auditarea a numeroase societăți acoperind o diversitate de obiecte de activitate: industrie automotivă, agricultură, tehnologie medicală, leasing, farmaceutică, construcții, etc. De altfel, parteneriatele inițiale cu societăți mutinaționale s-au transformat în colaborări de lungă durată existente și astăzi. Încrederea acordată în mod constant de către un număr important de companii ce se bucură de o reputație internațională a contribuit în mod semnificativ la consolidarea unei echipe puternice și încrezătoare în sine, al cărei dinamism și adaptabilitate față de nevoile clientului au fost recunoscute în repetate rânduri de către mediul de afaceri local și regional.

În prezent

Continuând în același spirit profesionist, activitatea grupului de societăți Mercescu se organizează în prezent în jurul a patru mari categorii de servicii: contabilitate și salarizare, expertize economice, consultanță fiscală și audit financiar. Acestea sunt astăzi indispensabile pentru buna administrare a oricărei afaceri. Relațiile dintre profesioniști generate într-o economie de piață liberă au devenit din ce în ce mai sofisticate nu doar din punct de vedere al specializării lor ci și din perspectiva cadrului instituțional — economic, legal și cultural — în care acestea se desfășoară.

Această complexitate în afaceri reclamă practicieni cu o experiență solidă dar și viziuni inovatoare. De aceea, companiile grupului Mercescu atașează o importanță deosebită capitalului uman aflat în spatele serviciilor oferite, integrând specialiști în economie cu o experiență de mai bine de 25 de ani dar și tineri entuziaști ce beneficiază de un bogat fundament teoretic. De asemenea, lucrând într-un cadru intelectual adesea transnațional preocuparea grupului se îndreaptă în mod firesc spre recrutarea de specialiști a căror pregătire transcede frontierele naționale. Astfel, specialiștii și colaboratorii noștri dețin competențe certificate de organisme profesionale din Anglia (Association of the Chartered Certified Accountants) dar și diplome obținute la instituții de învățământ și cercetare prestigioase din Franța (Universitatea Paris 1 Sorbona) și Germania (Max-Planck-Institut).

Echipa noastrăEchipa grupului de societăți Mercescu este alcătuită din 11 membri permanenți și 3 colaboratori externi. Aceasta reunește absolvenți de științe economice și drept, specialiști cu o vastă experiență dar și tineri entuziaști care au urmat studii masterale în audit sau expertiză contabilă.

Mariana MERCESCU

Partener fondator
Economist, expert contabil, consultant fiscal și auditor financiar

Mariana Mercescu este fondatorul grupului de societăți Mercescu. Înainte de a pune bazele acestuia, și-a consolidat cunoștințele lucrând pentru Alcatel România. Începând cu anul 1996, a obținut în urma examenelor profesionale din domeniu importante calificări, fiind astăzi membră în toate organismele profesionale relevante pentru aria sa de activitate. Mariana Mercescu practică cu succes în domeniul contabilității, fiscalității și auditului de peste 20 de ani. În acest ultim domeniu, a urmat și o supra-specializare, dobândind titlul de auditor de fonduri publice.

Mariana Mercescu a fost invitată de-a lungul timpului la diferite evenimente organizate de mediul de afaceri pentru a ține prelegeri pe teme precum disciplina contabilă sau managementul riscului fiscal.
Studii & Afilieri:
Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest din Timișoara, 1987
Camera Auditorilor Financiari din România
Camera Consultanților Fiscali
Corpul Experților Contabili Autorizați din România
Domenii de specializare:
• Audit
• Consultanță fiscală
• Dosarul prețurilor de transfer

Limbi străine vorbite:
EN, FR

Alina DUMITRAȘCU

Partener asociat
Economist, expert contabil

Alina Dumitrașcu a făcut parte încă de la început din echipa grupului de societăți Mercescu, contribuind în mod semnificativ la consolidarea acesteia. În cei peste 10 ani de activitate în cadrul grupului de societăți Mercescu a acumulat o experiență considerabilă în special în domeniul consultanței fiscale, coordonând cu succes proiecte de anvergură. Alina Dumitrașcu este de asemenea un foarte bun specialist în managementul resurselor umane. Astăzi este coordonatorul departamentelor de taxe, contabilitate și resurse umane și director economic al Cabinetului de Consultanță Mercescu.
Studii & Afilieri:
Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest din Timișoara, 2003
Masterat "Expertiză contabilă și evaluarea întreprinderii", 2006
Corpul Experților Contabili Autorizați din România
Domenii de specializare:
• Consultanță fiscală
• Salarizare și resurse umane

Limbi străine vorbite:
EN

Cristian ROIBU

Colaborator extern
Economist, expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar

Cristian Roibu, colaborator de lungă durată a grupului de societăți Mercescu, deține din 2011 calitatea de auditor financiar. Cristian Roibu a lucrat în mediul universitar, în cadrul facultății de Științe Economice a UVT, ca asistent colaborator pentru realizarea seminarului de Audit financiar.

Pe lângă fundamentele teoretice solide, Cristian Roibu deține și o experiență practică semnificativă, proiectul „Praxis – Buni practicieni în domeniul economic în tranziție de la școală la viața activă” din cadrul Universității de Vest din Timișoara în care a fost implicat ca tutore de practică dovedind acest lucru.
Studii & Afilieri:
Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest din Timișoara, 2004
Masterat „Audit financiar-contabil”, Universitatea de Vest din Timișoara, 2005
Corpul Auditorilor Financiari din România
Camera Consultanților Fiscali
Corpul Experților Contabili Autorizați din România
Domenii de specializare:
• Audit
• Analiza economică M&A
• Dosarul prețurilor de transfer

Limbi străine vorbite:
EN

Dr. Alexandra MERCESCU

Colaborator extern
Avocat

Alexandra Mercescu este avocat, membru în baroul Timiș din 2012 iar în cadrul grupului de societăți Mercescu intervine pentru a oferi consultanță juridică. Alexandra Mercescu este doctor în drept al Universității Sorbona din Paris, obținând cu ocazia susținerii tezei mențiunea „très honnorable” și felicitările juriului, cea mai înaltă distincție în sistemul doctoral din Franța. De-a lungul parcursului său academic, a fost bursier Van Calker al Institului elvețian de drept comparat (Lausanne, Elveția), absolventă a Școlii de vară a Institutului Max-Planck pentru Istoria dreptului (Frankfurt, Germania) și a participant ca intervenient la numeroase conferințe și workshop-uri organizate de instituții prestigioase precum Sciences Po (Franța), University of Kent (Marea Britanie), Virginia University (Statele Unite) sau Jagiellonian University (Polonia).

Din 2016 este asistent de cercetare la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.
Studii & Afilieri:
Doctorat în drept comparat (cu distincția „très honorable”), Ecole de droit, Universitatea Paris 1 Sorbona, 2016
Masterat „Studii juridice comparative” (cu distincția „mention bien”), Universitatea Paris 1 Sorbona, 2011
Licență, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, 2010
Baroul Timiș, 2012
Domenii de specializare:
• Drept comparat
• Analiză economică a dreptului

Limbi străine vorbite:
EN, FR, DE